Wat is Namecoin?

Score+12950

In tegenstelling tot de meeste Bitcoin alternatieven richt Namecoin zich vrij specifiek op een bepaalde toepassing. De Namecoin wordt namelijk gepromoot als middel om anoniem en veilig een .bit domein te kunnen registreren. Een creatieve en praktische toepassing van digitale valuta dus.

Wat is Namecoin?

Namecoin is een altcoin, een alternatieve, digitale valuta die zich voornamelijk richt op de mogelijkheid om anoniem .bit domeinnamen te kunnen kopen. Als uitbreiding is het ook mogelijk om registratiesystemen te maken voor deze websites. De munt is gebaseerd op het bekende Bitcoin script en kent dan ook veel gelijkenissen hiermee. Zo wordt er van de Namecoin bijvoorbeeld ook een vooraf vastgesteld aantal van 21 miljoen munten beschikbaar gesteld die door middel van mining verkregen kunnen worden om vervolgens via het netwerk verhandeld te kunnen worden. Ondanks de geringe bekendheid van de munt is het een van de eerste Bitcoin alternatieven die opgestart zijn.

Achtergrond en mijlpalen

Khalahan Henkh is de oprichter en bedenker van de Namecoin. Henkh zag al snel de voordelen van een anoniem betaalsysteem dat niet alleen snel maar ook veilig was. Doordat er geen centraal orgaan belast is met controle of beheer wordt en zal er geen controle plaatsvinden. Hierdoor kunnen mensen die absolute anonimiteit wensen goed beschermd worden. De gedachte hierachter is dat klokkenluiders of mensen die kritiek willen leveren de mogelijkheid krijgen zonder het risico te lopen opgespoord of zelfs vervolgd te worden. Dat deze denkwijze later doorgetrokken is en de gehele Bitcoin community in een kwaad daglicht gesteld heeft is weliswaar deels waar maar niet de gedachte achter het project.

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen