eindelijk is de invloed van de rijkste traders bekend


Bitcoin whales zijn individuen of instanties die een gigantische hoeveelheid BTC bezitten. De markt is een spelletje van vraag en aanbod. Oftewel, als je maar genoeg Bitcoin bezit, zou je in theorie de volatiliteit kunnen beïnvloeden.

Bitcoin whales

Dat is dan ook een theorie die vaak de ronde doet op het internet, wanneer de digitale munt weer eens extreem in waarde schommelt. Uit een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau Chainalysis blijkt echter dat whales niet verantwoordelijk zijn voor de prijsvolatiliteit.

Het bureau onderzocht de 32 grootste Bitcoin-wallets, die samen verantwoordelijk zijn voor 1 miljoen BTC. Dat komt neer op maar liefst 6.3 miljard dollar. Oftewel, je zou denken dat zij de markt kunnen bewegen. Niet dus, aldus Chainalysis:

“De BTC whales zijn een diverse groep, en slechts een derde ervan bestaat uit actieve handelaren. Ja, ze hebben in theorie de mogelijkheid om transacties uit te voeren die de complete markt doen bewegen, maar netto niet voor de genoemde volatiliteit zorgen.”

De meest actieve categorie bestaat uit 9 wallets van handelaren, die regelmatig transacties uitvoeren met BTC. Zij hebben samen in totaal 332.000 coins, wat neer komt op 2 miljard dollar. Het grootste deel van die groep betrad de markt naar verluidt pas vorig jaar.

De tweede groep bestaat uit miners en early adaptors, 15 in totaal. Ook zij hebben in totaal ongeveer 332.000 coins. Zij gebruiken volgens het onderzoek extreem zelden hun BTC om transacties uit te voeren. Zij deden vooral grote investeringen in 2016 en 2017.

De tweede en derde groep bestaan uit drie wallets van criminelen, met 125.000 coins, en verloren wallets. Dat zijn wallets waarvan het adres en/of de keys verloren zijn gegaan. Oftewel, ze zijn niet meer te gebruiken of te openen. Zo is er al meer dan 1.3 miljard dollar in rook opgegaan. Sinds 2011 zijn er volgens Chainalysis al geen transacties meer uitgevoerd met die wallets.

Whales hebben een stabiliserende rol

Maar goed, hoe zit het dan met de volatiliteit? De conclusie is verrassend: “De netto activiteit laat zien dat whales niet Bitcoin en masse verkopen, maar juist Bitcoin insloegen toen de munt verschillende keren in waarde daalde. Oftewel, whales zijn een stabiliserende factor in de markt, niet een destabiliserende.”

Dat gaat in tegen de angst die al sinds vorig jaar heerst. Analisten waren en zijn nog steeds bezorgd over wat er zou gebeuren als 1.000 mensen die 40 procent van alle bestaande BTC in bezit hebben, in een keer alles zouden verkopen. Daarmee zou de gehele markt in kunnen storten, waarvan verschillende partijen flink kunnen profiteren.

Kyle Samani, managing partner bij Multicoin Capital, houdt nog steeds rekening met die dynamiek: “Ik denk dat er een paar honderd gasten zijn met die macht. Ze kunnen waarschijnlijk allemaal op elkaar rekenen en elkaar helpen, en dat is ook vast al gebeurd.”

Vooralsnog heeft dat echter blijkbaar juist een stabiliserend effect gehad. Maar wat gebeurt er als een destabiliserend resultaat in hun voordeel is? Check ook de volgende Bitcoin, onze serie over de munten die net zoveel potentie hebben.

Chainalysis

Reageer op artikel:

Bitcoin Whales: eindelijk is de invloed van de rijkste traders bekendBron: https://www.want.nl/bitcoin-whales-volatiliteit/

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen