Cryptomunten zetten koerssprong voort – rtlz.nl


Na de forse koersstijging van gisteren gaan de prijzen van munten als bitcoin, ethereum en litecoin vandaag verder omhoog. Hebben de koersen van cryptomunten een bodem bereikt, na de forse koersdalingen van de afgelopen maanden?

Op 1 april daalde de koers van bitcoin, nog altijd verreweg de grootste cryptomunt, tot onder der 6500 dollar. Dat is tweederde lager dan de koers van meer dan 19.000 dollar die medio december werd neergezet.

Maar gisteren steeg de koers in korte tijd door de grens van 7000 dollar en zelfs even door de grens van 8000 dollar. Ook vandaag wordt de bitcoin duurder.

Ethereum

De prijzen van andere crypto’s, zoals ethereum, bitcoin cash en litecoin, hebben een soortgelijke beweging doorgemaakt. Ethereum bijvoorbeeld stond vorige week vrijdag nog op een koers van 367 dollar. Gisteren steeg de koers met meer dan 11 procent en vandaag gaat dat verder.


Bron: Screenshot Coinmarketcap.com, 15:25 uur.

‘Drie oorzaken koersstijging’

Thomas Lee, hoofd research van Fundstrat Global Advisors, zei gisteren tegen Bloomberg dat hij de koersstijgingen van crypto’s aan drie zaken toeschrijft. Zo heeft de Spaanse bank Santander een op blockchain gebaseerd systeem gelanceerd om geld naar andere landen over te maken.

Daarnaast zou de koersdruk van de laatste tijd hebben gezorgd voor onduidelijkheid over wat moet worden opgegeven aan de fiscus. De verkoopdruk die dat opleverde is nu grotendeels voorbij, stelt Lee.

Short

Ook zouden er beleggers zijn die hebben gegokt op een koersdaling van crypto’s, door short te gaan. Daarbij verkoop je beleggingen, zoals bitcoin, die je niet hebt. Je denkt immers de crypto’s te zijner tijd tegen een lagere koers te kunnen kopen.

Maar als de koers stijgt, in plaats van daalt, dan dreig je op verlies uit te komen. Hoe meer de koers juist de andere kant opgaat dan je had gedacht, hoe groter je verlies wordt. Dat kun je afkappen door nu crypto’s te kopen.

Grotere beleggers optimistischer

Veel grote beleggers waren eerder sceptisch over cryptomunten, maar recent lijkt daar wat verandering in te zijn gekomen. Zo noemde George Soros in januari crypto’s nog een zeepbel, maar nu gaat hij er mogelijk toch in handelen.

En cryptohedgefonds Pantera Capital Management denkt dat de bodem in de koers van bitcoin is bereikt. Het fonds denkt zelfs dat de koers van bitcoin dit jaar misschien wel boven het vorige hoogtepunt uitkomt.

‘Zeepbel’

Maar niet iedereen is zo optimistisch. Bank of America maakte een vergelijking met onder andere de tulpenmanie uit de 17e eeuw, de South Sea Company en de Mississippi Company en denkt dat ‘de grootste zeepbel in de geschiedenis’ aan het knappen is.

Ook de Nederlandse AFM waarschuwde gisteren weer dat er een ‘zeepbel op de loer ligt’ bij investeringen in cryptomunten.

Bron • RTL ZBron: https://www.rtlz.nl/cryptocurrency/cryptomunten-zetten-koerssprong-voort

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen