Column: Bitcoin naar $18.000 | Financieel


De workshop deelnemers waren niet zo zeer geïnteresseerd in de fijnere finesses van de bitcoin en achterliggende blockchain technologie, maar hadden voornamelijk dollartekens in de ogen. Jonge goudzoekers dus.

Hype

De sfeer tijdens deze bijeenkomsten deed mij sterk denken aan de roemruchte dotcom hype aan het einde van de jaren negentig. Toen ging het over een hausse aan internet startups. Nu over een nieuwe hausse in bitcoins en alternatieve cryptomunten zoals ethereum en litecoin.

Prijsvorming

In voorgaande columns heb ik al eens gespeculeerd over de vraag wat bitcoin nu precies is. Een valuta, een belegging of een gigantisch piramidespel. Maar feit is dat er in gehandeld wordt met écht geld. Per dag komen er via de diverse bitcoinbeurzen honderdduizenden transacties tot stand tussen kopers en verkopers.

En deze prijsvorming in zijn rauwste vorm kan, los van de onderliggende waarde, geanalyseerd worden met kwantitatieve en technische analyse.

De huidige bitcoin chart doet sterk denken aan de bekendste zeepbellen uit de geschiedenis: de tulpenmanie uit 1637 en iets recenter de dotcom hype in het jaar 2000.

‘Ter leringhe ende vermaeck’ heb ik de huidige grafiek van de bitcoin over de grafiek van de tulpenbollen tussen 1634 en 1638 gelegd. De verticale logaritmische schaal is in guldens (X 100). Op de top van de markt werd in 1637 voor een tulpenbol 6.000 gulden betaald.

De rode lijn is de prijs van de bitcoin. Deze staat nu rond de 6.000 dollar. Als we dit ‘vertalen’ naar de tulpenbol (zwarte stippellijn) dan zouden we op 2.000 gulden uitkomen. Dit zou beteken dat vanaf hier de bitcoin volgens het ‘tulpenscenario’ nog 3 maal zo hoog kan gaan en uiteindelijk zou uitkomen op 18.000 dollar.

Climax

Het tulpenscenario is slechts een charttechnische vingeroefening uiteraard, want de ene hype is de andere niet. De enige overeenkomst tussen de diverse bubbels is dat er uiteindelijk een climax volgt en dat de prijzen hierna pijlsnel omlaag gaan.

Probleem is dat er geen bel op deze top afgaat. Het is altijd achteraf praten. Is een bitcoin trader daarmee een willoze speelbal van de markt? Niet helemaal.

Actie en reactie

Als we inzoomen op de grafiek van de bitcoin op dagbasis dan zien dat in de wilde rit naar de top van de bubbel een spel van actie en reactie is te ontwaren. In onderstaande grafiek zijn de bitcoin slotkoersen (blauwe lijn) van de afgelopen 12 maanden afgebeeld. Hierin is ook het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 30 dagen berekend (gele lijn).

Goed is te zien dat de prijs van de bitcoin na een kort sprintje telkens weer terugkeert naar het gemiddelde. Het z.g.n. ‘reversion to the mean’ principe.

Kruisingen van de koerslijn en het voortschrijdend gemiddelde zijn in de technische analyse de momenten om te kopen (opwaartse kruising) resp. om te verkopen (neerwaartse kruising).

Ook vlak na de uiteindelijke climaxtop zal er zo’n kruising zijn. Waarna een allesverwoestende crash volgt. Maar tot die tijd kunnen er waarschijnlijk nog vele ritjes omhoog gemaakt worden. Happy trading!

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nlBron: http://www.telegraaf.nl/financieel/997050/column-bitcoin-naar-18-000

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen