Bitcoin daalt 80 procent, maar believer houdt het op ‘een dipje’


De bitcoin verloor in een week een derde van zijn waarde. “Het is waanzin”, zegt een handelaar die een bijbaantje heeft gezocht om zijn huur te betalen. Toch blijft hij geloven in de ‘gehypte’ munt. “De langetermijnontwikkelingen zijn juist positief.”

Voor bitcoinbeleggers is 2018 een rampjaar. En dan helemaal de laatste weken. Vorige week verloor de munt maar liefst een derde van zijn waarde en kwam net onder de 4000 dollar uit. Maandag werd zelfs 3500 dollar aangetikt waarna een licht herstel volgde. De munt zit nu 80 procent onder de piekwaarde van 20.000 dollar eind vorig jaar. Ook andere cryptomunten zijn samen met de bitcoin in de val naar beneden meegegaan.

Een handelaar gaf in The Wall Street Journal er een simpele verklaring voor: “Paniek.” Speculanten trekken zich terug en de miners, mensen of bedrijven die hun computers beschikbaar stelden voor complexe rekensommen waarmee de digitale munten op de markt kunnen komen verliezen hun interesse in de bitcoin.

700 miljard

Maar de crash van dit jaar is nog niet eens de grootste voor de bitcoin. In 2011, amper een jaar nadat de handel in de cryptomunt begon, was er al een dip van 93 procent. En er was de over een langere tijd uitgesmeerde dip van 84 procent tussen 2013 en 2015. Maar de totale waardedaling is wel ongekend hoog: meer dan 700 miljard dollar volgens CoinMarketCap.com, zo meldde Bloomberg.

“Het is maar een dipje”, zegt Timo Moors van cryptohandelaar Canarypete. Hij zag de waarde van zijn belegging in cryptomunten grotendeels verdampen in de afgelopen maanden. En had het begin van het jaar ook zien aankomen. Moors had samen met een compagnon in een schuurtje in een tuin in Amsterdam een aantal computers staan die crytomunten ‘minen’. 

Waanzin

In januari dit jaar stopten ze daarmee. “Het waren twee mooie jaren. Maar we zagen al aankomen dat het ooit moest stoppen.” Met onder meer de geproduceerde munten (in hun geval ethereum, een tegenhanger van de bitcoin) zijn ze daarna gaan handelen. “In de hype was niemand kritisch meer. Het was waanzin maar we zagen nog steeds dat er iedere dag wat bijkwam. Dan denk je, we wachten nog een dagje met verkopen.”

Inmiddels is het spaarpotje dat de afgelopen jaren is opgebouwd gedecimeerd. “Ik ben sinds een maand weer gaan freelancen”, zegt Moors. “Want wil niet dat de pot nog verder leeg raakt. Gelukkig kan ik mijn huur zo nog wel betalen.”

Bitcoinminers

Er zijn minimaal 600.000 bitcoinminers gestopt sinds november 2017. Dat vertelde de oprichter van de op twee na grootste miningpool F2pool. Nieuwe miningapparatuur wordt duurder en veel miners maken nog gebruik  van verouderde apparatuur. De dalende opbrengsten wegen vaak niet meer op tegen de productiekosten die verder ook uit stroom bestaat. De elektriciteitsprijs in minersland China is de afgelopen periode toegenomen. Dat komt door de droge zomers waardoor waterkrachtcentrales minder produceren.

Toepassingen

Ondanks alle ellende blijft Moors in de crytomunten geloven. “De markt wordt meer volwassen. Na iedere dip zijn we er toch weer beter uitgekomen.” Volgens hem is het de kunst te investeren in munten waar veel technologie voor toepassingen achter zit.

“Want die blockchaintechnologie gaat veel organisaties echt veranderen. Denk maar aan verzekeraars, of aan Airbnb. Het gaat erom hoeveel apparaten de technologie gaan gebruiken. Ofwel wat is de ‘usercase’ van de munt. Als de toepassingen waar de technologie wordt gebruikt werken, wordt de munt vanzelf meer waard.”Bron: http://www.bing.com/news/apiclick.aspx?ref=FexRss&aid=&tid=961DA46F512647BAA5509FDC425CE766&url=https%3A%2F%2Fwww.rtlz.nl%2Fbusiness%2Fondernemen%2Fartikel%2F4499146%2Frampjaar-bitcoin-cryptocurrency&c=15788766572983450072&mkt=nl-nl

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen