‘Als jij niet wil betalen met bitcoins, dan ga je betalen met jouw leven’


Slaagt het Openbaar Ministerie erin om een internationaal netwerk op te rollen waarin vermoedelijk miljoenen euro’s via bitcoins zijn witgewassen? Vier Rotterdammers en een Schiedammer stonden hier deze week voor terecht. Zij speelden een cruciale rol tussen drugshandelaren en de bovenwereld, stelt het OM. Er zijn gevangenisstraffen tot zes jaar geëist.

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in een verwante zaak al vijf verdachten voor hun rol als bitcoinverkopers. Maar het zijn volgens het OM de bitcoinhandelaren, de ‘bitcoincashers’, die de hoofdrol spelen. Zij maken het mogelijk om bitcoins die criminelen verdienen in te ruilen voor cash, een belangrijke stap om het geld wit te wassen.

Anonieme advertentie

Heel makkelijk is Audrius G. niet te vinden. Hij heeft geen kantoor, geen eigen website en handelt niet onder zijn eigen naam. Voor zijn klanten is dat geen probleem. Zij kunnen hem, onder een valse naam, via een advertentie op het dark web vinden. Op handelsplaatsen binnen dat meer verborgen deel van het internet, waarop ook veel criminelen actief zijn, biedt G. zich aan als bitcoincasher.

Criminelen die voor hun diensten zijn uitbetaald in bitcoins kunnen hun cryptomunten aan ‘cashers’ als G. verkopen voor contant geld. Ze krijgen van G. weliswaar minder dan ze op de reguliere markt voor hun bitcoins zouden krijgen, maar via deze weg kunnen ze wel hun munten witwassen.

Dat geld krijgen ze pas nadat G. de bitcoins heeft kunnen slijten. Om dat te doen, stort G. deze bitcoins van onduidelijke afkomst op een wallet, zeg maar de bitcoinrekening, van zichzelf, of van zijn twee compagnons.

Alle drie verkopen ze deze bitcoins vervolgens aan reguliere bitcoinbedrijven, die hun gewoon op hun bankrekeningen uitbetalen in euro’s.

Vervolgens nemen de drie een deel van het geld van hun rekening contant op, om hun klanten te kunnen uitbetalen zonder daarbij een spoor achter te laten. De rest van het geld houden ze zelf, als winst.Bron: https://nos.nl/artikel/2228352-als-jij-niet-wil-betalen-met-bitcoins-dan-ga-je-betalen-met-jouw-leven.html

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen